Manželská matrace: dvě samostatné nebo jednu velkou?

Při výběru matrace na manželskou postel mnoho lidí uvažuje, zda zvolit dvě matrace nebo jednu velkou. Každá varianta má své plusy i minusy, které je dobré před nákupem znát a zvážit. V článku se se všemi seznámíte a uděláte si během několika minut jasno.

Manželská matrace

 

Co je to partnerská matrace?

Partnerské matrace jsou ideální volbou pro páry, které mají rozdílné požadavky na tvrdost nebo materiál matrace. Jedná se totiž o dvě samostatné matrace, které mají stejnou výšku a vytváří tak jednotnou plochu s malou mezerou mezi nimi. Tato varianta umožňuje každému partnerovi přizpůsobit si matraci podle svých individuálních potřeb, protože přece jen každý z páru má jinou hmotnost, výšku, oblíbenou polohu při spánku a preference.

Výhody partnerských matrací:
  • Individuální pohodlí: Každý z partnerů si může vybrat tvrdost, materiál a další vlastnosti matrace podle svých potřeb.
  • Redukce rušivých vibrací: Pohyby (otáčení, vrtění) jednoho partnera se na druhou matraci přenášejí jen minimálně.
  • Delší životnost: Pokud je jedna matrace proleželá, stačí vyměnit jen jednu.
Nevýhody partnerských matrací:
  • Mezera mezi matracemi: : I když jde o malý prostor, může být nepříjemný pro páry, které rády spí blízko sebe. Tento problém ale lze vyřešit použitím topperu nebo chrániče matrace, kterými se dá mezera překrýt.
  • Sladění 2 matrací: Aby matrace vytvořily jednotnou ložnou plochu, musíte vybrat takové, které mají stejné rozměry.

 

V naší nabídce najdete partnerské matrace za výhodnou cenu 1+1Uvedená cena je za 2 kusy.

.
.
.

 

Co je to manželská matrace?

Matrace na manželskou postel pokrývá celou ložní plochu lůžka, bez mezer a předělů. Nejčastěji se jedná o matraci s rozměry 160 x 200 cm, 180 x 200 cm, ale existují i opravdu velké matrace 200 x 200 cm.

Výhody manželské matrace:
  • Jednotná ložná plocha: : Žádná mezera mezi matracemi, což ocení páry, které preferují spánek v těsné blízkosti.
  • Estetika: Jedna velká matrace působí vizuálně čistě a elegantně.
  • Nižší náklady: V některých případech může být pořízení jedné velké matrace levnější než nákup dvou samostatných.
Nevýhody manželské matrace:
  • Kompromisní řešení: Pokud mají partneři rozdílné preference, jeden z nich nebo dokonce oba musí přistoupit na kompromis.
  • Přenášení pohybů: Pohyby jednoho partnera se nesou po celé matraci a partneři se tak navzájem ruší při spánku.

 

Dvě matrace nebo jednu velkou?

Výběr mezi dvěma matracemi nebo jednou velkou matrací závisí na vašich a partnerových potřebách. Každý z vás by se měl zamyslet nad svými
preferencemi, hmotností a tělesnou stavbou, ale i zdravotními potřebami – nejčastěji se řeší alergie, problémy se zády a bolesti krční páteře nebo dlouhé ležení z důvodu nemoci či úrazu, v tom případě jsou ideální matrace pro dlouhodobě ležící.

● Materiál matrace ovlivňuje vlastnosti, jako je prodyšnost, hygieničnost a nebo třeba schopnost eliminovat množení mikroorganismů – matrace pro alergiky.
● Tuhost matrace se odvíjí podle preferencí, ale i podle hmotnosti, lehčím osobám poskytne dobrou oporu i měkká matrace, kdežto ty těžší potřebují tvrdou nebo dokonce extra tvrdou matraci, do měkké by se jednoduše zabořily

Pokud preferujete jednotný vzhled a nižší náklady, může být lepší jedna velká manželská matrace.

 

Matrací to nekončí

Matrace potřebuje k využití své plného potenciálu rošt, který zvýší celkovou pružnost postele a hlavně zajistí dobré odvětrávání, čímž prodlužuje životnost matrace. Polohovací rošt zajistí větší pohodlí při čtení nebo sledování televize. Aby se vám opravdu dobře spalo, nezapomínejte na kvalitní polštář, k nejlepším patří anatomicky tvarované modely, které poskytují skvělou oporu krční páteři.

 

Nevíte si rady při výběru té správné matrace ? 

Obecné zákonitosti a rady, jak vybrat matraci, najdete v samostatném článku. Pokud vás zajímá něco konkrétního nebo chcete poradit od profesionálů, napište nám na mabo@matrace-mabo.cz, rádi vám pomůžeme.