Jak vybrat matraci na bolavá záda

Jak vybrat matraci na bolavá záda: poloha při spánku, hmotnost a typ obtíží

Pokud se ráno budíte neodpočatí a celí rozlámaní, pravděpodobně bude na vině špatná matrace, polštář nebo obojí. Bolesti zad sice mají nespočet příčin, ale pokud spíte na nevhodně zvolené nebo proleželé matraci, rozhodně tím svou pohodu nepodpoříte. Zjistěte, jaká matrace je nejlepší pro daný typ obtíží se zády.

 

Matrace na bolest zad

 

Jakou tuhost matrace při bolesti zad?

Obecně se na bolest zad doporučují tvrdší matrace, nabízí totiž lepší oporu páteře, ale přece jen platí, že každý je originál. To se týká nejen hmotnosti, ale i preferované polohy při spaní a obtíží. Není nic zvláštního, když vás občas bolí v kříži a jindy zase mezi lopatkami nebo za krkem. Tělo zkrátka reaguje na momentální zátěž a pohybový stereotyp. Pokud strávíte odpoledne okopáváním záhonů, na které nejste zvyklí, změníte polohu při práci nebo zkoušíte nový sport, bude se bolest přesouvat.

Tuhost matrace podle vaší hmotnosti

Lehčím osobám nabídne dobrou oporu i měkká matrace, kdežto těžší lidé potřebují středně tvrdou, tvrdou nebo extra tvrdou matraci.

Poloha při spánku

Při úvahách nad tuhostí berte v potaz také svou obvyklou pozici při spánku. Jaká matrace je nejlepší pro záda, když spíte:

  • na zádech – tvrdší matrace
  • na břiše – měkčí matrace
  • na boku – zónová matrace

 

Jakou tuhost matrace při bolesti zad?

Jakou matraci při bolesti beder

Ideální je tvrdší matrace, která nabídne dobrou podporu páteře. Při bolestech beder respektive pro dosažení úlevy nezáleží jen na matraci samotné, ale i na poloze při spánku, musíte se naučit, jak ležet při bolesti zad. Bederní oblasti nejvíc ulevíte, když si lehnete na záda a nohy podložíte polštářem, páteř se tak dostane do přirozené polohy.

Jakou matraci při bolesti krční páteře

Pokud vás bojí takzvaně za krkem, zvolte tvrdší matraci a v případě, že spíte na boku, sáhněte spíše po ortopedické 7zónové matraci, která nabízí různou tuhost v jednotlivých částech. Vhodnou podporu krční páteře zajišťuje také anatomický polštář kopírující tělesné křivky. Mnohdy pomůže i změna pozice při spánku, když spíte převážně na břiše, zkuste to na zádech. 

Jak vybrat polštář na spaní podle polohy při spánku

 Jakou matraci na bolest zad, která se mění

Skvělé řešení při proměnlivých bolestech zad představují matrace s nastavitelnou tuhostí jádra, které mají každou stranu jinak tuhou, stačí otočit a z měkké matrace vytvoříte středně tuhou nebo tuhou a jednotlivé části si doladíte pomocí zasouvacích hranolů. Vytvoříte si tak zónovou matraci na míru. Přece jen je rozdíl, jestli měříte 155 nebo 195 cm.

Doporučujeme

 

Matrace Mabo MESTE KOMFORT hard/med 26 cm, pěnová

Matrace na bolavá záda s nastavitelnou tuhostí jádra

Matrace a bolest beder

Jaká je vhodná matrace při výhřezu ploténky?

Jakou matraci při bolesti beder

Při výhřezu ploténky je nejlepší tvrdší matrace (tvrdost závisí na vaší hmotnosti), která poskytne potřebnou oporu páteře. A opět záleží na poloze při spánku, ideální je spaní na zádech s polštářem pod nohama. V akutní fázi se doporučuje pozice plodu, kdy se přetočíte na bok a schoulíte se do klubíčka, uvolníte tak tlak mezi obratli a snížíte bolest.

Na co se lidé nejčastěji ptají?

Nová matrace – bolest zad, může ji způsobovat?

Pokud jste matraci pečlivě vybrali, ale i tak se objeví bolesti zad po prvních nocích, nepropadejte panice. Tělo a matrace si na sebe potřebují zvyknout. Někdy to trvá i několik týdnů. Když ani po měsíci neucítíte zlepšení, pořiďte si topper na matraci, kterým snadno upravíte tuhost – změkčíte matraci.

Bolest zad z matrace, která není nová?

Časem se všechny matrace proleží, zdeformují a neplní už svůj úkol – nepodporují páteř, jako když byly nové. Že je čas na výměnu matrace, poznáte podle toho, že se vyspíte hůř než obvykle a cítíte bolest zad po ránu. Ale vodítek je samozřejmě mnohem víc.

Zjistěte, jak často měnit matraci.

Pokud potřebujete poradit s výběrem ideální matrace na míru pro vaše záda, napište nám na mabo@matrace-mabo.cz nebo se zastavte v našem showroomu v Horní Suché.