Jak udržet matraci v kondici

Jak pečovat o matraci, aby vám vydržela co nejdéle jako nová

Kvalitní matrace něco stojí, ale při dobré péči a uložení na roštu vydrží dlouhá léta. Pokud nevíte, jak na to, zničíte sebelepší matraci klidně i za rok. Věděli jste třeba, že stlaní postele hned po tom, co vstanete, je pro životnost matrace problém?

Matrace v ložnici

Správné uložení matrace: bez roštu to nejde

Už při nákupu matrace uvažujte nad jejím uložením. Neměla by ležet přímo na zemi nebo na neprodyšném podkladu (třeba na desce). Běžný člověk vypotí během spánku až 1 litr tekutin, který se částečně odpaří, vsákne do pyžama, prostěradla, povlečení, ale i do matrace. Právě tady hraje důležitou roli uložení matrace na rošt z lamel nebo latěk, který umožní odvětrávání. Vedle matrace investujte i do roštu. Lamelové rošty navíc hezky pruží, zlepší komfort a částečně chrání matraci před proležením.

💡 Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat rošt do postele.

 

Čím ochránit matraci před skvrnami a potem?

Shora ochráníte matraci pomocí chrániče matrace nebo topperu, tenké matrace, díky níž můžete změnit i tvrdost. Pokud vám stávající tuhost nevyhovuje a uvažujete, jak změkčit matraci nebo jak udělat matraci tvrdší, topper je rychlé a levné řešení.

 

Jak správně pečovat o matraci: denně, měsíčně, jednou za ¼ roku

Matrace vyžaduje jak jednoduchou každodenní péči, tak méně časté zásahy v podobě obracení a vysávání.

Každodenní péče o matraci spočívá ve větrání

Každý den ložnici důkladně vyvětrejte, ideálně hned ráno po tom, co vylezete z postele. Postel hned nestelte, naopak přikrývku a polštář shrňte na kraj. Necháte tak matraci chvíli „dýchat“, nasátý pot tak hezky vyvětrá. Stačí půlhodinka až hodinka, než se nasnídáte a připravíte na odchod z domu. Pak postel klidně ustelte nebo ji nechejte větrat celý den.

Měsíční údržba: Otočení matrace

Pokud máte oboustrannou matraci, otáčejte ji. Interval je individuální, ale dá se říct, že čím častěji to budete dělat, tím lépe pro matraci. Díky tomu bude rovnoměrněji zatěžována a tolik se neproleží. Kromě obratů z jedné plochy na druhou, měňte také stranu, na které máte hlavu a nohy.

Alespoň jednou za 3 měsíce

Minimálně jednou za 3 měsíce matraci důkladně vysajte ze všech stran, abyste odstranili prach a roztoče. Pokud chcete být důkladnější, vyluxujte matraci pokaždé, když měníte prostěradlo.

 

Další tipy k údržbě matrace

  • Pravidelná výměna prostěradla a povlečení: interval si upravte podle sebe a podle toho, jak moc se potíte. V létě, během tropických nocí, to může být klidně každý týden. Omezíte tak množení roztočů.
  • Rychlé odstraňování fleků: když se vám do postele vylije čaj, vyválí se v ní špinavý pes nebo se dítěti stane noční nehoda, rychle matraci vyčistěte a nenechávejte fleky zaschnout.
  • Žádné skákání: i když vás to nebo vaše děti svádí, vyhněte se zbytečnému přetěžování matrace, mohli byste ji deformovat nebo zlomit lamelu v roštu.
  • Pokyny výrobce: každá matrace je jiná, liší se v použitých materiálech i konstrukci, proto se předem seznamte s tím, co konkrétně ta vaše potřebuje, a co naopak nesnese.

Jak dlouho vydrží kvalitní matrace?

Běžně uváděný interval je 5 až 10 let. To je poměrně velký rozptyl, ale přesnější odpověď na otázku, jak často se mají měnit matrace, není. Nicméně existují spolehlivé indicie, podle nichž to rychle a spolehlivě určíte. Varovným signálem jsou tmavé skvrnky (plíseň), deformace, zápach nebo ztráta pružnosti.

Jak se pozná proleželá matrace?

Když uvidíte proleženiny, prohlubně, deformace nebo dokonce lezoucí pružiny a špatně se vám na matraci spí, je to jasné. Nastal čas na výměnu. Máte pocit, že ta vaše už dosluhuje? Poohlédněte se po nové, pohodlnější a zjistěte, jak vybrat matraci.